Articles

Manchester Uniteds geschiedenis in de Champions League: Titels, finales & record in Europa

Posted on

Manchester United is een van de succesvolste clubs in Europa, met een recordaantal van 20 Premier League-titels en meerdere Champions League-trofeeën.

De Red Devils zijn het grootste deel van de 21e eeuw de dominante kracht geweest in Engeland, hoewel hun succes is afgenomen sinds de legendarische manager Sir Alex Ferguson in 2013 zijn functie neerlegde en United sindsdien geen Premier League-titel meer heeft gewonnen.

Manchester United is echter nog steeds een van de meest gedecoreerde clubs, niet alleen in Europa, maar ook in de rest van de wereld. Ze zijn de afgelopen decennia op eigen bodem de beste Engelse ploeg geweest, maar zijn ze ook de meest succesvolle club van Engeland? Dat hangt ervan af aan wie je het vraagt.

Show Player

Goal kijkt naar de geschiedenis van de Red Devils in de Champions League…

Artikel gaat verder

Hoeveel Champions League titels heeft Man Utd gewonnen?

Man Utd heeft de Champions League (inclusief Europa Cup, sinds de rebranding in 1992) drie keer gewonnen.

Ze wonnen hun eerste trofee in 1968 in een 4-1 overwinning op Benfica in de finale onder het management van Sir Matt Busby. Bobby Charlton opende de score voor de Red Devils en scoorde tweemaal, gevolgd door beslissende treffers van George Best en Brian Kidd.

Hun volgende Champions League trofee kwam in 1999 in de epische finale tegen Bayern München in Barcelona’s thuisbasis Camp Nou. Man Utd, met een team dat bestond uit David Beckham, Ryan Giggs en Gary Neville, maakte een briljante comeback in de slotfase van de wedstrijd met de hulp van ‘super subs’ Teddy Sheringham en Ole Gunnar Solskjaer.

De Duitse ploeg scoorde in de zesde minuut om zichzelf een vroege 1-0 voorsprong te geven, maar het was niet tot de late dubbele komst van de heldhaftige vervangers dat de Red Devils erin slaagden om de wedstrijd te keren. Beiden scoorden in de slotseconden van de wedstrijd, waardoor Ferguson zijn eerste Champions League-titel behaalde: 2-1.

De Schot won in 2009 zijn tweede Champions League-titel in de eindstrijd tegen Premier League rivaal Chelsea via een strafschoppenserie. De wedstrijd eindigde in Moskou in 1-1. De vroege treffer van Cristiano Ronaldo werd in de 45e minuut tenietgedaan door de gelijkmaker van Frank Lampard, waardoor extra tijd en strafschoppen nodig waren.

Ronaldo miste zijn strafschop, maar de cruciale, uiteindelijk beslissende misser werd gemaakt door Chelsea-aanvoerder John Terry, die uitgleed tijdens zijn strafschop, waardoor de trofee voor de derde keer naar de ploeg van Old Trafford ging.

Met drie Champions League trofeeën hebben ze nog steeds twee titels achterstand op hun rivalen uit Noord-Engeland, Liverpool, die de competitie vijf keer hebben gewonnen (een record voor een Engelse ploeg).

Ryan Giggs Patrice Evra Champions League 2008

Hoeveel Champions League-finales heeft Man Utd al bereikt?

Man Utd heeft vijf keer de finale van de Europa Cup/Champions League bereikt, waarbij het twee keer verloor. Ze bereikten de finale in 1968, 1999, 2008, 2009 en 2011.

De eerste drie keer dat ze de finale bereikten, wonnen ze de wedstrijd. In 2009 en 2011 verloren ze van Barcelona.

In 2009, een jaar nadat ze de trofee in Moskou hadden gewonnen, versloeg Man Utd in de knock-outfases Inter, Porto en Arsenal om een plaats in de finale tegen de Liga-reuzen te bemachtigen. De Catalanen wonnen echter met 2-0 in de finale in Rome dankzij doelpunten van Samuel Eto’o en Lionel Messi.

Twee jaar later ontmoetten de twee teams elkaar opnieuw in de Champions League-finale van 2011 in het Wembley Stadium in Londen. Het was de derde Champions League-finale in vier seizoenen voor de Rode Duivels, maar ze verloren opnieuw van Barcelona – dit keer met 3-1.

Wayne Rooney scoorde in de eerste helft om de 1-1 gelijk te maken na Pedro’s openingstreffer, maar treffers van Messi en David Villa in de tweede helft zorgden voor de overwinning voor de Spanjaarden.