Articles

Rangschikking van de Top 10 Super Bowls in de NFL-geschiedenis

Posted on

Super Bowl LIII belooft een goede wedstrijd te worden. De Los Angles Rams en New England Patriots zijn aan elkaar gewaagd en Bill Belichick en Sean McVay zijn twee van de meest innovatieve coaches in de sport.

Na de laatste paar Super Bowls is er echter veel om naar uit te kijken. De heen-en-weer strijd tussen de Patriots en Philadelphia Eagles vorig jaar was ongelooflijk. Maar zelfs die strijd moet het afleggen tegen New England’s ongekende comeback-overwinning op de Atlanta Falcons in Super Bowl LI.

De laatste twee Super Bowls waren geweldig, maar is hun grootsheid een product van recency bias? Het is een terechte vraag, een die alleen kan worden beantwoord door het tellen van de beste van de 52 Super Bowls die zijn gespeeld.

Dit zijn de 10 beste op basis van historische betekenis, opvallende individuele prestaties, memorabele momenten en algehele drama-voorafgegaan door enkele eervolle vermeldingen.

DAVID J. PHILLIP/Associated Press

Super Bowl XXXVI: Patriots 20, Rams 17

Het was moeilijk om deze uit de top 10 te schrappen. Super Bowl XXXVI betekende het begin van de Patriots’ dynastie en in feite het einde van de Greatest Show on Turf. De Patriots domineerden echter het grootste deel van de wedstrijd en als de nu legendarische kick van Adam Vinatieri was gemist, had New England nog steeds een kans gehad om in overtime te winnen.

Super Bowl XLVII: Ravens 34, 49ers 31

Super Bowl XLVII had veel memorabele momenten, waarvan de grootste de 34 minuten durende stroomstoring was die het momentum van de Baltimore Ravens deed ontsporen. De San Francisco 49ers scoorden 17 onbeantwoorde punten na de stroomstoring. Ze hadden ook een kans om laat in het vierde kwart te winnen, maar de Ravens maakten een 4th-and-goal stop om met een overwinning weg te komen. Deze wedstrijd was ook een matchup tussen de broers John en Jim Harbaugh.

Super Bowl XXXVIII: Patriots 32, Panthers 29

De tweede van New England’s Super Bowl overwinningen, deze was een verhaal van twee (bijna) helften. De Patriots en Carolina Panthers waren bijna 27 minuten puntloos voordat ze in de laatste vier minuten van de eerste helft samen 24 punten scoorden. Het heen en weer gespeel ging door tot Vinatieri nog een game-winner sloeg met nog vier seconden te gaan. Deze wedstrijd wordt ook gekenmerkt door de beruchte “wardrobe malfunction” tijdens de rust.

Super Bowl XXXII: Broncos 31, Packers 24

Super Bowl XXXII was een close one gedurende de gehele wedstrijd. De Green Bay Packers hielden gelijke tred met de Denver Broncos tot Terrell Davis voor de go-ahead touchdown liep met nog iets minder dan twee minuten te spelen in het reglement. Davis won de MVP honneurs, maar deze wedstrijd is het meest opmerkelijk omdat het de wedstrijd was die eindelijk de aap uit de mouw van John Elway haalde.

Super Bowl LII: Eagles 41, Patriots 33

Gregory Payan/Associated Press

Super Bowl LII was een van de beste heen-en-weer gevechten die we ooit in het NFL-seizoen hebben gezien. Er werden 74 punten gescoord en de Patriots maakten niet eens een punt in de wedstrijd.

Er waren ook prachtige momenten in de wedstrijd, zoals de Philly Special en Brandon Graham’s strip-sack van Brady die de Philadelphia Eagles in positie bracht om te winnen. Natuurlijk zullen de meesten zich deze wedstrijd herinneren omdat quarterback Nick Foles – die later Super Bowl MVP zou winnen – alleen startte omdat Carson Wentz zijn ACL scheurde in het reguliere seizoen.

Met Foles onder center, kwamen de Eagles als underdogs tegen de Patriots. Ze kwamen naar buiten met de eerste Lombardi Trophy van Philadelphia.

Super Bowl XXIII: 49ers 20, Bengals 16

Focus On Sport/Getty Images

Er was geen gebrek aan drama in Super Bowl XXIII. Terwijl 49ers-ontvanger Jerry Rice de verdediging van de Cincinnati Bengals domineerde – hij eindigde met 215 yards en een touchdown – namen de Bengals een 16-13 voorsprong met nog iets meer dan drie minuten te spelen.

Joe Montana bracht San Francisco rustig 92 yards in 11 plays en gooide de beslissende touchdown pass naar John Taylor met nog 34 seconden te gaan.

Er waren nog meer opmerkelijke momenten in de wedstrijd, afgezien van de ongelooflijke laatste 49ers-drive. Bengals defensive lineman Tim Krumrie (gebroken been) en 49ers offensive tackle Steve Wallace (gebroken enkel) liepen beiden vroeg in het eerste kwart zware blessures op.

Super Bowl XXIII betekende ook de laatste keer dat Bill Walsh San Francisco zou coachen.

Super Bowl XLIII: Steelers 27, Cardinals 23

Gene J. Puskar/Associated Press

Er werd van alles opgebouwd voor Super Bowl XLIII. De Pittsburgh Steelers waren op zoek naar hun zesde Lombardi Trophy. Quarterback Kurt Warner, in de nadagen van zijn carrière, had de Arizona Cardinals naar hun eerste kampioenswedstrijd geleid.

De Steelers wonnen uiteindelijk door een touchdown pass van Ben Roethlisberger naar Santonio Holmes met nog 35 seconden te spelen. Dit kwam nadat Cardinals receiver Larry Fitzgerald een go-ahead 64-yard touchdown scoorde met minder dan drie minuten te gaan.

Holmes’ tightrope catch aan het eind van de reglementaire speeltijd wordt herinnerd als een van de top plays in de geschiedenis van de Super Bowl, net als James Harrison’s 100-yard interception return voor een touchdown met geen tijd op de klok voor de rust.

Super Bowl XXXIV: Rams 23, Titans 16

DAVE MARTIN/Associated Press

Warner naderde het einde van zijn carrière toen hij de Cardinals naar de Super Bowl bracht. Hij was net begonnen toen hij er een won voor de St. Louis Rams in XXXIV. Natuurlijk was het nooit de bedoeling dat het hem zou lukken.

Warner nam het roer pas over nadat Trent Green geblesseerd uitviel voor het seizoen. De voormalige Arena Football League standout vormde samen met receivers Torry Holt, Isaac Bruce en Az-Zahir Hakim en running back Marshall Faulk de Greatest Show on Turf.

Het zou elk beetje van Warner’s 414-yard, two-touchdown MVP performance nodig hebben om de Tennessee Titans te verslaan in een van de meest competitieve Super Bowls ooit. Mike Jones’ spelreddende tackle op Kevin Dyson na het verstrijken van de tijd – nu bekend als “The Tackle” – is nog steeds een van de beste plays in de geschiedenis van het kampioenschap.

Super Bowl XXV: Giants 20, Bills 19

Super Bowl XXV was een van de meest felbevochten kampioenswedstrijden van het moderne tijdperk. Voor de fans van de Buffalo Bills is het ook een van de meest pijnlijke.

Buffalo had uiteindelijk een kans om te winnen, maar Scott Norwood’s 47-yard field-goal poging met nog acht seconden te spelen ging naast. Het blijft de enige mogelijke Super Bowl-winnende trap met minder dan 10 seconden over van een team dat aan het verliezen was.

Dit spel was geweldig om andere redenen dan de gedenkwaardige misser, dat wel. Thurman Thomas’ 135-yard, one-touchdown optreden in een verloren wedstrijd was historisch, net als de wedstrijd zelf. Het betekende de eerste van vier opeenvolgende titel optredens – en verliezen – voor Buffalo. Het was de tweede Super Bowl overwinning voor Giants hoofdcoach Bill Parcells en de tweede en laatste voor Bill Belichick als New York’s defensive coordinator.

Belichick werd direct na de Super Bowl aangenomen als hoofdcoach van de Cleveland Browns en ging jaren later aan de slag bij de Patriots. De rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis.

Super Bowl III: Jets 16, Colts 7

Associated Press

Super Bowl III is een grotere wedstrijd om wat hij voorstelde dan wat er op het veld gebeurde. Het is niet dat de 16-7 defensieve strijd niet zijn heldere momenten had, maar het was niet echt zo close. De uiteindelijke MVP Joe Namath probeerde niet eens een pass in het vierde kwart.

Hoe dan ook, dit was nog steeds een van de grootste uitslagen in de sport tot op dat moment. In die tijd werd de NFL gezien als een superieure competitie ten opzichte van de beginnende AFL. Desondanks garandeerde Namath de overwinning voor de New York Jets van de AFL.

De Jets namen een 13-0 voorsprong op de Baltimore Colts in het vierde kwart. Met 16-0 achter scoorden de Colts een touchdown met nog iets meer dan drie minuten te spelen, maar er was op dat moment geen tweepuntsconversie. Met twee scores meer was New York in staat de wedstrijd op slot te gooien, en daarmee was het landschap van het profvoetbal voorgoed veranderd. Iets meer dan een jaar later fuseerden de competities officieel tot de moderne NFL met twee conferenties.

Super Bowl XIII: Steelers 35, Cowboys 31

Er was veel aanloop naar Super Bowl XIII. De Dallas Cowboys waren de titelverdedigers, en dit was een rematch van Super Bowl X, waarin de Steelers wonnen.

ittsburgh sleepte ook dit keer de overwinning binnen, maar er was veel drama onderweg. De Steelers namen een 21-17 voorsprong in het vierde kwart en scoorden vervolgens 14 onbeantwoorde punten. Dallas reageerde echter, scoorde een touchdown, herstelde een onside-kick en scoorde opnieuw om terug te komen tot vier met slechts 22 seconden te gaan.

Een tweede onside-kick poging mislukte voor Dallas, en Pittsburgh liep de klok uit door te knielen.

Er waren een aantal primeurs in deze wedstrijd. Het was de eerste Super Bowl rematch, de eerste keer dat een titelverdediger verloor in de titelstrijd en de eerste keer dat een verliezende Super Bowl deelnemer 30 punten scoorde. Het leidde ook tot de eerste van twee Super Bowl MVP awards voor Steelers quarterback Terry Bradshaw, die 318 yards en vier touchdowns gooide.

Dit was een geweldige Super Bowl en een belangrijke, maar het miste wat van het echte late-game drama van de volgende paar op de lijst.

Super Bowl LI: Patriots 34, Falcons 28

Mary Schwalm/Associated Press

Het enige wat je hoeft te zeggen is “28-3” en de meeste voetbalfans weten dat je het over Super Bowl LI hebt. Dat is de achterstand die de Patriots opliepen in het derde kwart tegen de Atlanta Falcons voordat ze terugstormden en in overtime wonnen.

Deze wedstrijd staat te boek als de grootste comeback uit de geschiedenis of de grootste choke job aller tijden, afhankelijk van hoe je het bekijkt. De Falcons speelden verkeerd met de klok in het vierde kwart, maar dat doet niets af aan de comeback onder leiding van Brady (466 passing yards) en James White (139 yards from scrimmage, drie TDs).

Er waren ook opvallende individuele momenten, zoals de geweldige vangbal van Julio Jones die de wedstrijd had moeten beslissen en de ongelofelijke duik van Julian Edelman die New England’s hoop levend hield.

Super Bowl XLII: Giants 17, Patriots 14

Gene Puskar/Associated Press

Wie kan Super Bowl XLII vergeten? Het had het jaar moeten worden waarin de Patriots een perfect seizoen neerzetten, want ze werden 16-0 in het reguliere seizoen. De defensief gedreven Giants hadden echter andere plannen. Ze vielen Brady de hele wedstrijd lastig, terwijl ze Randy Moss op slechts 62 ontvangen yards en één touchdown hielden.

Toch was er koppelingsspel nodig van Giants quarterback Eli Manning om op het laatste moment de beslissende score te maken. Met nog iets meer dan een minuut te spelen brak Manning op miraculeuze wijze los van de Patriots pass rush en lanceerde een bal die David Tyree ving door hem tegen zijn helm te drukken. Vier plays later vond Manning Plaxico Burress voor de winnende score.

Dit was een monumentale upset, en de vangbal van Tyree blijft een van de meest memorabele plays in de geschiedenis van de competitie. Het was echter niet het spel dat de overwinning bezegelde – in tegenstelling tot het gedenkwaardige spel uit ons laatste item.

Super Bowl XLIX: Patriots 28, Seahawks 24

David J. Phillip/Associated Press

Super Bowl XLIX had zo’n beetje alles wat je je van een titelwedstrijd kunt wensen – een plaats in de geschiedenis, een furieuze comeback en een van de meest gedenkwaardige sportprestaties aller tijden.

De Seattle Seahawks wilden hun dynastie verstevigen met een tweede Super Bowl-overwinning. De Patriots wilden bewijzen dat die van hen nog niet voorbij was door hun eerste titel te winnen sinds het seizoen 2004. Toen de Seahawks met een voorsprong van 10 punten het vierde kwart ingingen, leek het erop dat ze aan het langste eind zouden trekken.

Hoewel Brady en de Patriots in het vierde kwart 14 punten bij elkaar speelden. Ze bezegelden de wedstrijd toen de Seahawks besloten te passen vanaf de 1-yard lijn in plaats van de bal aan Marshawn Lynch te geven.

“Toen dat spel werd geroepen, en ik zag de uitdrukking op de gezichten van de andere 10 jongens daar. … Toen ze de call hoorden, keken ze me recht aan,” zei Lynch later tegen Matt Barnes van UNINTERRUPTED.

Malcolm Butler pakte Russell Wilson’s pass, en de Patriots lieten de klok uitlopen en sloten daarmee een van de wildste wedstrijden van het moderne tijdperk af.