Posted on

Drieëntachtig dagen en tellende tot de New York Knicks LeBron James officieel naar MSG in het hart van New York kunnen halen.

De afgelopen elf jaar, 1999 was het laatste seizoen dat de Knicks de NBA Finals haalden, heeft de draaideur van hoofdcoaches gedraaid (met zeven nieuwe gezichten aan de zijlijn) terwijl gepassioneerde Knicks-fans zich bleven afvragen: ‘Wanneer wordt onze franchise gered?’

Pat Riley noch Jeff Van Gundy zullen binnenkort terugkeren naar de Big Apple als hoofdcoach. Toch waren dat de mannen die de Knicks naar hun laatste twee NBA Finals leidden.

De Knicks van 1994 eindigden het reguliere seizoen met een 57-25 record. Na snel de Nets in vier games te hebben verslagen, baande New York zich een weg door back-to-back zeven gameseries om de NBA Finals te bereiken. Patrick Ewing ontmoette opnieuw college rivaal Hakeem Olajuwon, die hij tien jaar eerder in de NCAA championship game had verslagen. De Knicks werden gedwongen om nog zeven wedstrijden te spelen tegen de Rockets, die in de beslissende game met zes verloren.

Vijf jaar later, tijdens een lockout verkort seizoen, maakten de Knicks een onwaarschijnlijke run naar de NBA Finals. Echter, leeftijd Ewing’s en kwakkelende knieën had ingehaald met hem waardoor hij een bankwarmer in de serie tegen de Spurs. De twin tower combinatie van Tim Duncan en David Robinson bleek te veel voor de gebutste Knicks als San Antonio cruised in vijf.

Whatifsports.com en Tommy Dee van TheKnicksBlog.com vroegen zich af welke van de Knicks verleden twee NBA Finals teams zou winnen head-to-head. Met behulp van onze bekroonde NBA simulatie-engines simuleerden we de match-up 1001 keer. De simulatiecomputers genereerden winstpercentages voor beide teams en hun gemiddelde punten per wedstrijd.

1998-99 New York Knicks

1994 Knicks vs 1999 Knicks – 1001 Simulaties
Wedstrijd Win% Avg Score
1993-94 New York Knicks 66.3 99.7 Boxscore
33.7 92.9 Simulatiespel

Ik weersta de neiging om Meatloaf hier te gaan imiteren. Deze head-to-head simulatie geeft de voorkeur aan het uitgebalanceerde finaleteam van ’94 boven het Ewing-loze team van ’99 dat druk op zoek was naar een vervanger voor hem tijdens de finale. Marcus Camby deed zijn best om de leegte op te vullen, maar werd overmeesterd door een veel jongere Ewing en Charles Oakley in deze simulaties.

De 1994 Knicks won tweederde van de tijd met bijna zeven punten per spel. Als u wilt, kunt u simuleren het spel zelf door te klikken op de Simulate Game link in de tabel hierboven. (Opmerking: Patrick Ewing staat in de startopstelling voor de 1999 Knicks. Wij hebben hem in onze simulaties vervangen door Camby) Het voorbeeld box score is een van de 1001 games “gespeeld” tussen de twee teams en onze gids voor het volgende spel recap.

Knicks ’94 vs Knicks ’99 Game Recap

Madison Square Garden was de plaats om donderdagavond als een uitverkochte menigte keek naar twee van hun mooiste franchises ontmoeten op center court. Patrick Ewing had handen kunnen schudden met een oudere, minder atletische versie van zichzelf, maar in plaats daarvan wisselde hij beleefdheden uit met Marcus Camby. De twee teams kwamen te kort voor het vastleggen van de eerste NBA-titel van de Knicks sinds 1973, maar op deze avond ging het niet om titels.

Het ging om opscheppen.

De Knicks uit 1994 leidden met 4-2 in de eerste minuten van het eerste kwart toen Ewing een fadeaway baseline jumper raakte. Het zou de enige voorsprong van het team zijn in de volgende drie kwartalen. De ’99 Knicks begonnen langzaam een kussen te creëren. Met nog iets minder dan zeven minuten te gaan in het eerste kwart, sloeg Larry Johnson een jumper en bracht de 1999 Knicks op een voorsprong van dubbele cijfers. Vijf minuten later maakte Chris Childs een driehonkslag waardoor de voorsprong opliep tot 17. De ’94 Knicks kwamen terug tot een achterstand van 15 na een kwart.

De 1999 Knicks voerden de druk op het ’94 team op in het tweede kwart. Pas na drie en een halve minuut in het eerste kwart scoorde NYK ’94 hun eerste velddoelpunt. Het team stond maar liefst 23 punten achter in het eerste kwart. Een uitgebalanceerd scoreverloop van Ewing, John Starks en Charles Oakley, verkleinde de achterstand tot 18 richting rust.

Het is gewoon niet de NBA, tenzij het verliezende team een run maakt. De Knicks uit ’94 kwamen opgeladen uit de kleedkamer en waren klaar om er een wedstrijd van te maken. Het team liep langzaam weg van de ’99 Knicks voorsprong door van binnen en buiten te scoren. Oakley begint steeds meer rebounds te verzamelen, want in dit deel van de wedstrijd zit hij al boven de dubbele cijfers. Tegen de tijd dat de toeter van het derde kwart heeft geklonken, zijn de ’94 Knicks teruggekeerd tot op één punt, met een achterstand van 75-66.

Het hectische vierde kwart begon met vier onbeantwoorde punten van de ’99 Knicks, die nog maar vijf punten achter stonden. Als je bedenkt dat de club van Pat Riley in de eerste helft met 23 punten achterstond, zijn de Knicks op het nippertje. Allan Houston brengt het team van Van Gundy echter weer op acht met een driehonkslag uit de hoek.

De voorsprong schommelde het grootste deel van de vierde tot de laatste vier minuten van de wedstrijd tussen de vijf en acht. Hubert Davis raakte met een paar vrije worpen de aansluiting tot één. Dan met 2:32 resterende in het spel, alsof de plot was geschreven in Hollywood, Ewing afgewerkt een lay-up uit een mooie pass van Tony Campbell. De ’94 Knicks leidden voor de eerste keer sinds de score 4-2 was. Riley’s team was zo glad als zijn haar de rest van de weg, nooit verlies van greep van de leiding.

De 1994 Knicks rally terug van 23 naar beneden om te winnen 94-90 over de 1999 Knicks. Zoals verwacht was Patrick Ewing de speler van de wedstrijd met 29 punten en 15 rebounds, maar Oakley was een goede tweede met 25 rebounds op de avond. Camby viel in voor Ewing in het team van 1999 met 17 punten en 12 rebounds in een verloren wedstrijd.

Als je nog een stapje verder wilt gaan met dit Knicks scenario, kijk dan eens naar Whatifsports.com Dream Team functie. Hiermee kun je je eigen NBA-rooster samenstellen met je favoriete New York Knicks aller tijden. Je kunt ze dan toevoegen aan een SimLeague Basketball competitie om te zien hoe ze het doen tegen andere Dream Teams.