Articles

THIS DAY IN HISTORY

Posted on

Op 26 januari 1986, in New Orleans, Louisiana, scoren de Chicago Bears een Super Bowl recordaantal punten om de New England Patriots te verslaan, 46-10, en winnen hun eerste kampioenschap sinds 1963.

Onder leiding van Coach Mike Ditka, een tight end voor de Bears tijdens hun 1963 NFL Championship overwinning, won Chicago 17 van de 18 wedstrijden om het kampioenschap te bereiken met de Patriots, die slechts het vierde wild-card team in de geschiedenis werden om door te gaan naar de Super Bowl. Nadat Tony Franklin een 36-yard field goal had gekickt na slechts één minuut en 19 seconden in het spel, nam New England de snelste voorsprong in de geschiedenis van de Super Bowl. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts voor de Patriots, want de Bears bouwden een 23-3 voorsprong op tegen de rust, met een totaal van 236 yards, vergeleken met de min 19 van New England. De jonge Patriots quarterback, Tony Eason, had nul completions in zes passes, werd drie keer gesackt en struikelde een keer voordat hij tegen het einde van de eerste helft werd vervangen door Steve Grogan.

De machtige Bears defense had een cruciale invloed op de wedstrijd, door zes Patriot turnovers te veroorzaken (waarvan er vier tot touchdowns leidden) en New England tot een totaal van slechts zeven rushing yards te houden. Ook aanvallend waren de Bears goed op dreef, want quarterback Jim McMahon voltooide 12 van de 20 passes voor 256 yards en geen interceptions. Defensive tackle William “The Refrigerator” Perry had één van de meest memorabele momenten van de wedstrijd, toen hij een touchdown van één-yard binnen rende en de bal spike om het te vieren. De gevierde Chicago running back Walter Payton droeg 22 keer voor 61 yards maar scoorde niet, de enige teleurstelling in een verder triomfantelijk spel voor de Bears.

Toen het spel voorbij was, hadden de Bears een nieuw NFL record voor de marge van overwinning (36 punten) gevestigd, waarmee ze de score van 29 van de Los Angeles Raiders verbeterden, toen ze de Washington Redskins met 38-9 versloegen in Super Bowl XVIII. De Bears’ defensive end Richard Dent, die anderhalf van Chicago’s record van zeven sacks bijdroeg, werd uitgeroepen tot Most Valuable Player van Super Bowl XX, en werd daarmee de vierde verdediger die deze eer te beurt viel.